Odsečeni dredovi

Imala sam dredove ali sam ih odsekla. Da li mogu te iste da nadogradim (vratim) na glavu?

Dragana

 
Nazad-na-postNazad-na-postON

 

Naravno da možeš da nadogradiš nazad svoje stare dredove. Ne postoji problem da se nadograde ponovo. Šta više, pošto su u pitanju tvoji dredovi, neće biti razlike što se nijanse kose tiče.

Ovaj način nadogradnje, odnosno vraćanja odsečenih dredova, uvek ispadne dobar i bez nekih velikih odstupanja, kada je postupak heklanja u pitanju. Dakle, odsečeni dredovi se (na tom mestu gde su sečeni) raščešljaju 3-4 cm, čisto da bi mogli da napravimo osnovu na koju će se ostatak kose zakačiti i zaheklati. Potom se tvoja kosa tapira i hekla, od nje formira dred (dužina istog zavisi isključivo od trenutne dužine tvoje kose) i na napravljeni dred “kačimo”, odnosno vraćamo tvoj odsečeni dred.

Neće se uočiti nikakav prelaz između spojenog dreda i tvoje kose, niti će se pojaviti pregibi tamo gde je nekadašnji dred bio odsečen a sada spojen sa ostatkom kose. Dredovi će biti kompaktni i lepo stegnuti i izgledaće isto kao i prvobitni.

Ponovo nadograđeni dredovi se održavaju isto kao i standardno uheklani dredovi. Ne moraš da brineš da će se “odlomiti” ukoliko jako budeš trljala kosu prilikom pranja ili vezivanja u rep, pravljenja neke frizure ili jednostavnim frotiranjem dredova peškirom.

Ukoliko nisi zadovoljna bojom, možeš se slobodno ofarbati ali obavezno dobro operi dredove nakon tretiranja hemijom, pošto se u njima zadrži veći deo te farbe pa i ispiranje može malo da potraje dok voda ne postane skroz čista. U slučaju da se opredeliš za nadogradnju tuđe kose i da se ona ne slaže za nijansom tvoje kose, trebala bi prvo da ih prefarbaš u boju koja odgovara tvojoj(ili najbližu tvojoj nijansi) pa tek onda da se nadograđuju. Naravno da možeš da ih ofarbaš kada ih nadogradimo ali iskreno preporučujem prvo farbanje pa nadogradnju isključivo iz razloga što je moguće da ćeš dosta mesta na dredu promašiti ili nedovoljno namazati pa će na kraju, kada ih opereš i osušiš, izgledati šareno. Kada ih prvo farbaš imaćeš uvid u mesta koja si propustila pa lako možeš da nadomestiš i koriguješ.

Dok sa drugom opcijom(nadogradnja pa farbanje) farbanje može trajati i duplo duže (sama zaštita kože lica i vrata pre farbanja), potom samo farbanje i dupla provera da nisi propustila neko mesto, manjak farbe(posto moraš dobro i dosta da ih namažeš) i na kraju, ispiranje dredova. Ukratko, za koju god opciju da se odlučiš, dredove ćemo na kraju napraviti da budu kompaktni i uredni pa ih kao takve možeš normalno održavati, praviti frizure, tretirati i uživati.