Kratki dredovi-održavanje

Želim da mi napraviš kratke dredove , pa me zanima kako se održavaju. Da li mogu sam da ih popravljam ili moram da dolazim na popravku?  
I na koliko vremena treba da se radi popravka?

Voja

 
Nazad-na-postNazad-na-postON

 

Održavanje kratkih dredova se ne razlikuje mnogo od održavanja dugih dredova. Sve zavisi od osobe koja ih nosi i koliko želi da budu sređeni. Neko voli da sve bude pod konac, dok ima i ljudi koji više preferiraju opušten izgled dredova.

Popravka dredova bi se mogla definisati kao ubacivanje tj. vraćanje ispalih dlačica i pramenova nazad u dred.

Kada napravimo dredove potrebno je da budeš malo pažljiviji sa njima u prvo vreme, dok se kosa ne navikne na novi položaj. Prilikom pranja dredova, nema potrebe da se prejako trljaju, da se svaki dred posebno stiska, da se pet puta šamponiraju i sl. Najefikasnije je da napraviš penu tako što ćeš sipati malo šampona i vode u plastičnu flašu, dobro promućkati i onda dok stiskaš flašu izaći će samo pena koju staviš na dredove. Ponoviš par puta to i tako ćeš najefikasnije staviti sapunicu na dredove. Zatim bi trebalo lagano prstima da trljas teme glave između dredova. Posle toga sledi ispiranje dredova sa blagim mlazom vode.

Na kraju umotaš glavu u peškir (na 10-15min), kako bi upio višak vode iz dredova.

Ukoliko ne moraš da sušiš kosu fenom – odlično. Ako ne podnosiš da ti kosa bude mokra, slobodno je prosuši sa fenom, ali vidi da podesiš izduvavanje na najslabije kako ne bi previše razbarušio kosu. Sličan princip kao sa običnom kosom i viklerima. Kada se kosa namota na vikler i tako osuši, ona ostaje spiralna tj. u tom obliku u kom je osušena.

Znači, ako sušiš kosu sa najjačim izduvavanjem i u svim pravcima, svaka dlačica, koja nije u dredu, nakon toga će slobodno lepršati. Što će dovesti do toga da dredovi izgledaju mnogo čupavije nego što zaista jesu. Kada se suši sa blagim izduvavanjem i da duva samo u jednom pravcu ( npr. od gore ili od napred) dredovi će izgledati daleko uredniji.

 

Ovde možeš da vidiš kako izgleda proces rasta i održavanja dredova. Fotografije su rađene u razmaku od 2 meseca (koji dan plus/minus) i možeš da vidiš koliko se dredovi „raspadnu“ za taj period i kako izgledaju posle popravke.

Konkretno, ovaj dečko ih samo redovno pere i jako retko sam hekla dredove, tako da je ovo najrealniji prikaz procesa rasta dredova.

 

Naravno, kada ti napravim kratke dredove, neće se raspasti sami od sebe. Normalno je da iz dreda ispadnu sve kraće dlačice, takođe nova kosa u korenu koja je isto suviše kratka da bi bila u dredu će biti slobodna. Što je više te kose, dredovi izgledaju neurednije. Svu tu novu kosu je potrebno uheklati nazad u dred. Odnosno, uraditi popravku dredova. U zavisnosti koliko želiš da budu sređeni toliko često ćeš raditi korekcije. Znači, možeš i svaki dan da loviš dlačice koje ispadnu i da ih vraćaš nazad a možeš i sve odjednom da ih središ na svaka 3-4 meseca.

U proseku, oni koji ništa ne žele sami da rade na dredovima i dolaze kod mene na popravku, dolaze u početku na svaka dva meseca. Posle 3 korekcije vreme izmedju njih se povećava na 3-4 meseca i posle prve godine, uglavnom se viđamo jednom, eventualno dva puta godisnje.