Najkraća kosa za dredove

Imao sam kratku kosu, pa sam počeo da je puštam, mislim da je oko 3 cm dužine. Hteo bih da uradim dredove, ali samo gore a sa strane da mi bude kratka kosa. Možeš li da mi kažeš da li je to izvodljivo ?

Nemanja

 
Nazad-na-postNazad-na-postON

 

3cm je minimalna dužina kose potrebna da se naprave dredovi.

Od te dužine mogu da se urade dredovi kojima kraj neće biti zatvoren, već ostaje u špicu. Kraj dreda se radi tako što se preostala kosa na kraju uvlači u dred i na taj način drži dred kompaktinim.

E sad, na 3cm kose stvarno nema prostora da se uradi kraj već se dred samo uhekla do kraja, i kao što sam napomenuo, ostaje u špicu. Takvi dredovi moraju mnogo češće da se popravljaju. Naravno svaki slučaj je individualan jer se radi o različitim tipovima kose. Poenta je da kosa tj. dlaka kada je mokra ima tendencije da se vraća u svoje prvobitno stanje. Kako su u pitanju tek napravljeni dredovi i kosa se jos uvek nije navikla na novi položaj, trebala bi da se hekla posle svakog drugog, trećeg pranja. Tako mora da se pazi dok se kosa ne navike na novi položaj. To uglavnom traje 2-4 meseca, a za to vreme taman i dovoljno poraste da mogu da se zatvore krajevi. Tada su dredovi kompaktni i održavanje tj. popravljanje se radi na 3-4 meseca.

Ovi vremenski periodi koje sam pominjao nisu 100% isti za svakoga. Kao što sam rekao, mnogo zavisi od tipa kose. Koliko brzo raste, koliko je debela dlaka, koliko je prirodno masna/suva…


5cm je optimalna dužina kose.
Tj. to bi bila najkraća dužina kose na koju mogu da se urade zatvoreni dredovi. Takvi dredovi su od starta ok, tako da nema nikakve posebne nege za njih. Održavaju se kao i svi drugi dredovi. Na svaka 3-4 meseca prve godine, a posle je to već mnogo ređe. Naravno, ukoliko želiš da su stalno tip-top skockani, moraćeš ipak redovnije da ih heklaš. U principu, ne raščupave se svi odjednom, nego svaki dan se izvuče par dlačica i polako se primećuju nove dlačice koje rastu u korenu. Pa ako ih redovno popravljaš, to zapravo izgleda tako što 1-2 puta nedeljno odvojiš oko 5-10minuta vremena da uheklaš tih par dlačica.