Najbolja opcija za dred, sapun ili ulje?

Primetio sam da mi se dredovi ne operu najbolje od šampona. Da li to znači da im ne odgovara ili radim nešto pogrešno pošto i nakon pranja izgledaju prljavo?

Ognjen

 
Nazad-na-postNazad-na-postON

 

Dredove je najbitnije održavati čistim. Nije bitno čime pereš kosu, dokle god redovno održavaš higijenu glave a dredove čistim. Za sve probleme, vezane sa kosom i njenim izgledom, zaslužna je rutina pranja kose. Prljavština i masnoće moraju da se uklanjaju sa dlake, kako bi kosa mogla da nastavi svoj pravilan i zdrav rast, bez dodatnog opterećenja i narušavanja njenog prirodnog balansa.

Kako svi imamo različit tip kose, određeni prozivodi nekome mogu da odgovaraju a drugima stvore perut, osuše skalp ili ga dodatno zamaste. Zato je najbitinije da poznaješ svoj tip kose i koristiš odgovarajuće preparate. Naravno, izostavi upotrebu regeneratora i balzama za kosu. Dredovi ne mogu da menjaju strukturu kose niti njen tip ali ukoliko primetiš neke promene (poput viška sebuma ili perutanja kože glave) možda treba da prilagodiš kozmetiku kojom ćeš dalje brinuti o njima. Ovo može da se dogodi ali nije nikakav problem ni razlog za paniku. Prosto, dredovi zahtevaju malo detaljniju i pažljiviju brigu o kosi, pošto je dlaka umršena i spojena, teže je pristupiti i očistiti svaku dlaku zasebno. Pa će joj možda više prijati primena nekog neutralnog i blagog (dečijeg) šampona ili sapuna, kako bi se vratila normalna ph vrednost.

U dosta slučajeva, ljudi koriste ulja zato što su, pored blagotvornog dejstva i prirodnog sastava, veoma delotvorna za skalp i kosu. Ne opterećuju je i ukoliko se pravilno koriste, mogu poboljšati izgled kose redovnom primenom. Dakle, za šta god da se odlučiš, šampon, sapun ili ulje bitno je samo da pronađeš ono što će tvojoj kosi najviše prijati. Izbor je potpuno na tebi. Ne moraš kupovati skupe šampone zato što na reklami obećavaju dobar rezultat. Sve što je skupo ne znači nužno da je dobro i sve dobro ne mora biti skupo da bi imalo efekta i dalo odličan rezultat. Česte promene kozmetičkih preparata (šampona) mogu da dovedu do pojave peruti ili nekog drugog problema, zato što se hemijski sastav preparata razlikuje, neki su prepuni parfema i parabena, koji mogu da izazovu probleme na senzitivnoj koži glave. U suštini, sve ono što si koristio/la pre pravljenja dredova možeš da nastaviš da koristiš uz izuzetke ukoliko se pokaže da tvojoj kosi treba dopunske nege pa prilagodiš održavanje dredova sa neutralnijim i prirodnijim proizvodima. Najbitnije je da su dredovi uvek čisti i obavezno dobro osušeni.

Redovnim pranjem pomažeš svojim dredovima da se formiraju pravilno i nastave da rastu zdravo. Najčešći “problem” koji svi spominju je što se teme i pojedini dredovi raščupave. Jedan od načina da preduprediš ovaj “problem” jeste da sušiš dredove pod frizerskom haubom (ukoliko si perfekcionista i želiš savršen izgled dredova nakon svakog pranja). Ona će sve dlačice kose su se nakon pranja izvukle, osušiti slepljene za dred, za razliku od fena koji, prilikom sušenja kose, dlake pomera u svim pravcima i tako nastaje raščupavljen izgled. To nikako ne bi trebao da bude razlog, zbog kog ćeš retko da pereš kosu, zato što, te manje nepravilnosti, mogu da se isprave nakon sušenja dredova fenom, tako što ćes pokupiti nekoliko dlačica u jedan pramen i heklicom provlačiti kroz dred sa svake strane dok ga ne uvučeš celog.