Dredovi od tanke kose

Dopadaju mi se jako tanki dredovi i definitivno bih hteo takve. Moja kosa je retka, oštećena i ne baš kvalitetna. Da li to menja nešto i mogu li da ih napravim na svojoj kosi a da to i dalje izgleda dobro?

Rade

 
Nazad-na-postNazad-na-postON

 

Tanki dredovi su odličan izbor za kosu kojoj je potreban volumen, kako bi se nedostaci (u vidu proređenosti) prikrili a kosa vizuelno izgledala gusto.

U suštini, ne postoji prepreka za pravljenje tankih dredova od retke kose. Moram da ti napomenem da se kosa (krajevi) skrate u zavisnosti od stepena oštećenja same dlake, mada je dužina za koju će se skratiti individualna, ipak treba da imaš u vidu i to.

Ukoliko ti je kosa prilično oštećena, možemo da nadomestimo sve sa nadogradnjom. Naravno da ovo nije obavezno. Predlažem to u slučaju da želiš dugačke dredove i ukoliko je tvoja suviše kratka da bi napravili ono što si zamislio. Jednom prilikom heklao sam dredove curi koja je imala zaista retku kosu i teme joj se providilo, čak i kada je kosa bila vezana u rep. Napravio sam joj ukupno 200 dredova prečnika 0,5cm. Ovakvi dredovi izgledaju zaista dobro, pružaju bezbroj mogućnosti za pravljenje najrazličitijih frizura ali imaju par osobina na koje bi trebalo obratiti pažnju. Prvenstveno, zbog toga što su izuzetno tanki neophodno je da ih redovno pereš i radiš popravke.

Higijena glave i redovno sređivanje su najvažniji kod tankih dredova. Usled svog prečnika skloni su spajanju sa drugim dredovima (više nego oni deblji) i zato je bitno da se razdvajaju na vreme i sve dlačice, koje bi nakon pranja kose ispale iz dreda, uheklaju nazad kako bi uvek bili uredni i kako bi se potencijalno spajanje u korenu izbeglo.

Prilikom pranja dredova, podrazumeva se da ćeš ih trljati kako bi isterao nečistoću ali je poželjno da to ne činiš previše grubim potezima i obratiš pažnju da ih prilikom sušenja tapkaš mekanim peškirom ili pamučnom majcom, koja će upiti višak vode, umesto da ih cediš uvrtanjem i zatežeš ne bi li ih bolje procedio. Ovakvo ophođenje (nepažnja) može negativno da se odrazi na teme glave i kasnije uslovi probleme sa istim, što je usko povezano sa krajnjim izgledom dredova i njihovim stanjivanjem usled iritiranja vlasišta.
Naravno, možeš u negu kose uvrstiti i neko od ulja koja su pogodna za regenerisanje kose i tako pomoći dredovima da nastave da rastu zdravo. U suštini, sve ono što se primenjuje za dredove bilo koje debljine je značajnije kod veoma tankih dredova pošto je za njihovo održavanje potrebnije malo više pažnje i posvećenosti kako bi godinama mogli da izgledaju kao tek napravljeni. Oštećenost koja je nastala tokom vremena može da se sanira pravilnom negom kose ali na genetske predispozicije ne možeš da utičeš.

Dakle, retka kosa ne menja uslove pod kojim će se praviti tanki dredovi niti utiče na njihov fizički izgled. Pitanje je samo koliko si posvećen da se, kroz celokupan proces, posvetiš tome da ih održavaš, redovno razdvajaš i pravilno ophodiš prema njima.