Dredovi od 7 meseci se raspadaju

Napravila sam dredove pre 7 meseci (ne bih imenovala kod koga) i došlo je do nekih problema vezano za njihov izgled. Tanji dredovi su se dodatno stanjili i otpalo ih je desetak u korenu a nekoliko njih je puklo po sredini. Zabrinuta sam jer ne znam šta da radim a dotična osoba kaže da ne može ništa da uradi povodom toga. Zbog čega se ovo dogodilo? Da li ti možeš da mi pomogneš i popraviš ih?

Marija

 
Nazad-na-postNazad-na-postON

 

Ukoliko si sačuvala dredove koji su pukli po sredini, njih bi mogli da vratimo (nakačimo) i ponovo preheklamo.

Jedna od mogućnosti, zbog čega je došlo do toga, jeste preterivanje sa tapiranjem. Kosa se prejako stisne pa dredovi ispadnu jako tvrdi i obično (ukoliko se preskoči neko mesto na dredu) tu će biti slabiji u odnosu na ostatak kose koja je i više nego nabijena. To onemogućava pravilno formiranje dredova i kasnije znatno utiče na njihov izgled. Veoma je moguće da si ih pravila kod nekoga ko tek počinje i nema mnogo iskustva u pravljenju, pošto je tipično da se na početku više tapiraju nego heklaju.

Pri takvom procesu znatno više kose se čupa, zateže i kida. Tačnije, ova tehnika pogrešnog pristupa kosi (agresivna metoda) direktno utiče na krajnji ishod i u tom slučaju kosa nema mnogo opcija. Kako dred bude rastao, primetićes da je i izrasli deo tvrd i biće veoma teško popravljati ga, budući da je od starta formiran tako stisnut i gusto nabijen. Veliki udeo svakako ima pranje kose i sam način održavanja dredova. E sada, moram da napomenem da se svaki tip kose drugačije ponaša ali u principu, dredovi nastavljaju da rastu onako kako su napravljeni. Heklica teško prolazi kroz takav dred i nažalost, ovo predstavlja najveći problem.

Spomenuo sam u prošlom postu da je veoma bitno kako se naprave u startu. Dakle, dredove koji su pukli po sredini možemo da saniramo u zavisnosti od stanja u kome se nalaze ali mislim da ne bi trebalo da bude nekih problema oko vraćanja istih. Što se tiče dredova otpalih u korenu, mozemo da sačekamo dok poraste dovoljno nove kose kako bi imali za šta da nakačimo dredove ili pak ukoliko ne želiš da čekaš toliko dugo, da spojimo kosu od otpalog dreda za naredni i time, vizuelno, smanjimo (popunimo) prazninu među dredovima. Tako nećeš imati problema sa daljim održavanjem dredova. Sve ovo naravno preporučujem u slučaju da ne opterećuju ili otežavaju koren dlake, koji je prilicno izmučen jako tapiranom i stegnutom kosom.

Zavisi šta bi od svega, gore navedenog, tebi najviše odgovaralo.