Suvi dredovi i lakovi za kosu

Ja volim da vodim računa o svojim dredovima. Perem ih 4 puta nedeljno i generalno se pridržavam tvojih saveta oko nege ali koristim lakove i gelove za kosu. Pošto ih perem često, stalno su raščupani pa preparate za kosu koristim kako bih slepila sve dlačice koje štrče iz korena i samog dreda. Da li je greška što radim ovo, pošto sam uočila da mi je kosa prilicno suva?

Dejana

 
Nazad-na-postNazad-na-postON

 

Prvenstveno bih ti preporučio da obratiš pažnju da li preparati, koje koristiš, odgovaraju tvom tipu kose. Nekoliko devojaka kojima sam pravio dredove, vode računa o svojoj kosi poput tebe. Redovno ih peru pošto vole izgled čistih i urednih dredova.

Međutim, lakovi i gelovi za kosu sadrže razne, pored standardnih parabena i parfema, polimere N-vinilpirolidona i vinil acetata(koji su veoma toksični kroz sve faze, od proizvodnje, preko upotrebe do odlaganja). Tako da je potrebno obratiti pažnju na to koliko ih koristiš, pošto prekomerna upotreba može da izazove iritacije i sušenje vlasišta.

Dakle, lakovi i gelovi su prvenstveno namenjeni raščesljanoj kosi, budući da ona može “normalno” da se opere odnosno lakše odstrani ostatak preparata sa kože glave i same dlake. Sa dredovima koža glave je znatno više izloženija, pošto su podeljeni u sekcije, tako da veći deo tog laka ili gela završi upravo na temenu(a ne dlaci) koje, odmah po nanošenju, upija u kožu pa teme može da reaguje na hemijski sastav samog preparata sušenjem, nadraženošću i iritacijama. To je jedan od vidljivih znakova da kosi ne odgovara kozmetika koju koristiš.

Moja preporuka je da prekineš sa njihovom upotrebom i pomogneš koži glave i svojim dredovima da se oporave koristeći blage/neutralne preparate i prirodnu (organsku) kozmetiku.

Ukoliko primetiš da je stanje i dalje nepromenjeno, obavezno se javi dermatologu koji će prepisati odgovarajucu terapiju. U suštini, treba da izbegavaš kozmetiku, koja nije namenjena dredovima (mislim na gelove, lakove, pene i voskove). Obzirom da je kosa ućebana i dlaka prilično stisnuta u dred, treba joj malo više pažnje i brige. Šamponi treba da potpomognu da se odstrani nečistoća i održi prirodan ph balans kože glave. Učestalo pranje preparatima koji ne odgovaraju tvom tipu kose, mogu da isuše kožu glave pa samim tim i povećaju proizvodnju sebuma čime se kosa dodatno masti. Drži se kozmetike koja će pomoći tvojim dredovima da traju i budu zdravi.

Ukoliko želiš, najbolju supstituciju i ubedljivo kvalitetniju negu, nude eterična ulja koja, bez bojazni, možeš koristiti neograničeno. Esencijalna ulja su idealno rešenje bez štetnih hemijskih aditiva, imaju izuzetnu snagu, blagotvorno dejstvo i efikasna su u održavanju i nezi kose.