Stanjeni dredovi

Primetio sam da mi se dredovi stanjuju. Kosa mi nije preterano gusta i teme mi se nikada nije providilo ali sada je proređeno i neki dredovi se kidaju. Šta je uzrok ovome?

Branko

 
Nazad-na-postNazad-na-postON

 

Postoji mnogo razloga koji su direktno povezani sa slabljenjem kose i gubljenjem njenog kvaliteta.

Prvenstveno se vezuju za održavanje higijene kože glave i načina na koji se sami dredovi tretiraju. Ukoliko pereš kosu jednom mesečno, koža glave i teme, prepune se sebumom, koji se inače prirodno formira radi same zaštite kože ali ako se ne uklanja redovno, dolazi do prezasićenja i dlaka počinje da se puni masnoćom, otežava i dolazi do pojave peruti, neprijatnog mirisa i nečistoća, koja zapušava pore. Sve ovo dodatno doprinosi već narušenom balansu glave i loše utiče na folikul dlake a potom i na sam kvalitet vlasi. Zapuštena kosa počinje da slabi i gubi standardne karakteristike i odlike, pa je podložnija pucanju i tanjenju na mestima koja su najizloženija ovim faktorima.

Dredove jeste malo zahtevnije održavati ali je neophodno pridržavati se pravilnog postupanja kako bi rasli zdravo i nastavili da se formiraju pravilno iz korena(kako rastu). Slabljenje dredova može da ima veze i sa načinom na koji se popravljaju. Previše zatezanja, čupanja u korenu i izvlačenja sitnih dlačica koje vire iz samog dreda, može da pogorša već pomenuto slabljenje kose. Takođe, preterivanje u heklanju dredova isto tako može negativno da se odrazi na njih. Nije dobro kada se ovo praktikuje svaki dan, pošto se teme, nakon svake popravke nadraži od čupanja i koži treba vremena da se “oporavi” tj. odmori.

Umerenost je ključna i treba sam da proceniš koliko heklanja je tvojim dredovima dovoljno i na koji vremenski period. Najvažnija stavka i preduslov za bilo kakve probleme vezane za dredove, jeste genetska predispozicija. Dakle, ukoliko si oduvek imao slabu i retku kosu, biće takva ceo život i nema izuzetaka da će u nekom periodu života promeniti svoje karakteristike. Isto tako gusta i jaka kosa ne može da krene da slabi i da se stanjuje kada napraviš dredove. Dredovi nemaju takav uticaj na kosu i ne mogu da menjaju njenu genetiku ali ako se loše ophodiš prema njima, to će se odraziti na njihov izgled i u tom smislu utičeš na njene fizičke osobine(sa tim da je ovo jedina stvar na koju imaš uticaj).

Generalno, osobine koje je imala pre pravljenja dreda ne mogu da se promene nakon sto se dredovi uheklaju niti nakon nekoliko godina nošenja istih. Dakle, sve što se javi u vidu problema sa dredovima, vezano je za način na koji se ophodiš prema njima i tretiranja istih kada su oštećeni.