Skidanje dredova

Imam dredove godinu dana ali sada sam se zasitila i htela bih da ih skinem. Mogu li to da učinim sama i mora li kosa da se seče? Čula sam svakakve “savete” ali bih volela da se konsultujem sa tobom i pitam koju tehniku predlažeš?

Ana

 
Nazad-na-postNazad-na-postON

 

Dredove možeš da raščešljaš ili sečeš.

Odluka je na tebi i zavisi koliko strpljenja imaš.

Prvenstveno je bitno da proceniš koliko je kosa ućebana, pošto je godinu dana dovoljno da se dlaka jako umrsi pa će ti, shodno tome, biti potrebno vreme da sve uradiš kako treba. Šišanje kose nije neophodno ali ukoliko imaš problema da kreneš, možeš da ih odsečeš 2-3cm čisto kako bi lakše započela proces raščešljavanja dredova.

Imao sam priliku da čujem različite principe skidanja dredova ali su u većini slučajeva prilično agresivni prema korenu i samoj dlaci. Treba uzeti u obzir da je dlaka dugo rasla u dredu pa samim tim i poprimila osobine na koje je navikavana (da raste unutar njega, umršena i “izlomljena”) odnosno da se prilagodi načinu formiranja dreda. Moja preporuka je svakako raščešljavanje kose ali u periodu od oko 7-10 dana i to po 8h svakog dana. Ovo verovatno zvuči jako zahtevno i zaista iziskuje dosta vremena ali je jedini način na koji kosu nećeš uništiti.

Dosta cura nema strpljenja pa bi što pre da vrati normalnu kosu ali često na uštrb konačnog ishoda. Treba imati strpljenja pošto će samo raščešljavanje trajati i može biti naporno, kako za ruke tako i za samu kosu. Od materijala su ti potrebni češljevi različite gustine i rasporeda iglica, čisto kako bi mogla da proceniš koji najbolje odgovara tvojoj kosi i postiže najbolji efekat pri razmrsivanju. Čuo sam da je dosta devojaka koristilo omekšivače (za veš) za kosu i direktno ih nanosilo na skalp i dredove radi olakšavanja češljanja ali nikako ne preporučujem ovo. Prvenstveno što su omekšivači prepuni hemikalija koja štete koži (obrati pažnju na deklaraciju koja navodi sve nuspojave) i što je najvažnije, može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema ako dospe u oči.

Da bi započela proces raščešljavanja, možes da koristiš maslinovo ulje u kombinaciji sa lavandinim, što će pomoći da se kosa delimično zaštiti od čupanja ili možeš da napraviš kombinaciju ulja koja odgovaraju potrebama tvoje kose ( u jednom od prošlih postova sam nabrojao ulja koja su delotvorna za negu i oporavak kose), potom natopiš dredove emulzijom da se upije pre nego što kreneš da češljaš. U suštini možeš natapati po dva dreda, ne moraš nužno celu glavu. Tako imaš prostora da radiš jedan po jedan dred bez ikakve žurbe.

U zavisnosti od toga kako si održavala higijenu glave, unutrašnjost dreda može biti manje ili više ispunjena viškom sebuma i nečistoćom koja se vremenom skupljala u njemu. Bitno je da prilikom skidanja dredova ne žuriš i ukoliko uvidiš da je prilično zamršena, imaš strpljenja i polako kreneš da raspetljavaš. U principu, češljaj se sa pažnjom kao kada je u pitanju češljanje mokre kose. Što je jače potežeš i vučeš koren, više se uništava i izgledaće izuzetno oštećeno, nakon čega ćes morati da skraćujes kosu.

Nanesi kombinaciju ulja na kosu i ostavi da deluje nekih sat vremena kako bi dredovi lepo upili a ulje doprlo do unutrašnjosti i razmekšalo dlaku koliko je moguće. Potom počni sa češljem koji ima širi razmak iglica i vidi sa koje strane će dred početi da se otvara.

Prati taj deo i ukoliko primetiš da je krenulo da zapinje, nanesi još malo ulja pa češljaj blagim pokretima, češljem sa gusto zbijenim iglicama. Ne mogu konkretno da ti kažem koliko je vremena potrebno, pošto je kosa kod svakoga drugačija ali je moja preporuka da ništa ne požuruješ, čisto kako bi oštećenje i čupanje svela na minimum. Kada budeš krenula sa ovim, počni raščešljavanje od donjih dredova, kako bi mogla (zbog posla ili drugih obaveza) da je skupiš u rep ili pletenicu a da ti frizura i dalje izgleda uredno.

Što se tiče ulja, višak ćeš moći da ukloniš blagim stiskanjem dredova o pamučnu majcu ili mekani peškir. Ne brini se, neće izgledati masno (osim ukoliko ulje nisi nanosila i na teme glave). Nakon što ih sve raspleteš, verovatno je da ćeš morati da skratiš kosu nekih par centimetara (koliko bi se normalno skraćivala da je bila raščešljana) ali to ćeš već sama proceniti kada budeš završila.

Nakon što raspleteš sve dredove, nanesi na kosu blagu masku da potpomogne dlaku kako bi se “ispravila” i vratila svoj oblik. Maska može, bez problema, da stoji nekih pola sata. Potom isperi mlakom vodom i šamponiraj kosu dva puta. Prvi put da ukloniš svu nečistoću a drugi put da izmasiraš teme glave, pošto će biti nadraženo od češljanja. Koristi neki blagi i neutralan šampon, radi zadržavanja pravilne vlažnosti vlasi. Kada sve ovo završiš, najbolje bi bilo da pustiš kosu da se osuši prirodno (bez fena). Tada ćes moći da vidiš pravo stanje kose, koliko je dlaka oštećena i koliko treba da je skratiš. Preporuka je da posle ovog procesa, naredni period od 2 meseca dodatno neguješ svoju kosu kako bi što pre povratila balans ali sama ćeš uočiti šta joj prija i kako treba da se ophodiš prema njoj.