Pranje dredova

Kada napravim dredove,mogu li da perem kosu jednom mesečno?Mislim, kosa je ućebana,znači,ni prljavština ne može da dospe u njih,zar ne?

Bogdan

 
Nazad-na-postNazad-na-postON

 

Kosi nakon heklanja u dredove i dalje treba pažnja kao i kada je bila raščešljana. Obzirom da je sada dlaka umršena i nije tako jednostavno odstraniti nečistoću i višak sebuma iz nje, potrebna joj je dodatna pažnja. Pod tim ne podrazumevam da pranje kose treba da traje 2 i više sata već jednostavno da bude temeljno. Dakle, obrati pažnju na način na koji održavaš higijenu glave i koliko god delovalo naporno peri je, minimum 2 puta nedeljno,kako bi teme i vlasište disali. U suprotnom, usled nečistoće temena glave, može doći do iritacije kože. Nažalost, često čujem da je uvreženo mišljenje kako je za dredove bolja masna i prljava kosa. Moram da naglasim, ovo su netačne informacije i dredove je neophodno redovno prati.

Ne postoji mogućnost da dredovi rastu zdravi i da dlaka bude jaka, ukoliko se higijena svodi na pranje dredova jednom mesečno.

Kako je svačiji tip kose drugačiji i ima drugačije potrebe, za pranje dredova mogu se koristiti običan sapun, najblaži(neutralni) šamponi za kosu(kamilica,breza ili kopriva) ili bilo koji proizvod koji nema u sebi regeneratore.

Danas, na tržištu, postoji veliki broj preparata koji ne sadrže veštačke boje, parafin i hemikalije koje mogu da osuše kožu glave i izazovu iritacije tako da je najbolje da, prema svom tipu kose, pronađeš sredstvo koje ti najviše odgovara. Ukoliko šampon/sapun koji si koristio pre pravljenja dredova deluje dobro na dredove, ne moraš ni da ga menjaš. Jedino na šta treba da obratiš pažnju jeste da kosa uvek bude čista. Dakle, dva puta nedeljno(po potrebi možeš i češće ako za tim ima potrebe) peri dredove, dobro ih isperi i osuši(kako se ne bi zadržala vlaga u njima, usled čega imaju neprijatan miris buđi) i nemoj da spavaš sa vezanom kosom(pošto se od toga prave pregibi na dredu). To je savršen način za dobre i jake dredove.