Pojava peruti i iritacija

Pojavila mi se perut nakon što sam zategao dredove u korenu. Da li sam napravio problem i gde sam grešio?

Nenad

 
Nazad-na-postNazad-na-postON

 

Ukoliko si, prilikom zatezanja korena, jako povlačio vlasi, veoma je moguće da si oštetio skalp. Crvenilo, osetljivost i perut su znaci da si prilično grubo stezao dred  ali nemoj da se brineš, zato što sve ovo može da se popravi i sanira.

Naravno, zavisi koliko dugo si na ovaj način pokušavao da popraviš svoje dredove. Ne tako često, dešava se da ljudi previše zatežu dredove ali se ne primete odmah posledice. Koža glave i kosa trpi neko vreme fizički stres, ali ukoliko je konstantno pod pritiskom, sama počinje da „se brani“. Uglavnom tako što koren dlake popušta polako i sve dlačice koje su zategnute previše otpadaju u korenu i kreće da raste nova dlaka. Tako da onda sve zajedno počinje da izgleda mnogo čupavo. Dlačice koje su otpale u korenu, sa druge strane ostaju u dredu pa nastavljaju da lete svuda, a tu su i nove dlačice koje su kratke pa i one lete svuda..

Preporučujem ti da naredni period kosu pereš blagim i neutralnim šamponima. Izbegavaj diranje kože glave rukama i možes da pokušaš da ih, nakon šamponiranja, ispiraš čajem od kamilice. On deluje umirujuće i neće biti potrebe da stavljaš dodatne preparate na skalp. Ovo preporučujem samo u slučaju blagog crvenila i blage pojave peruti. Ukoliko si primetio da promene na koži ne prestaju ili da se pogoršavaju, obavezno se obrati dermatologu, koji će detaljnim pregledom moći da ustanovi stepen oštećenja i prepisati neophodnu terapiju za oporavak.

Pojava peruti se može javiti ukoliko si u skorije vreme menjao kozmetiku kojom održavaš higijenu glave. Šamponi sa veštačkim bojama i parfemima mogu da izazovu sušenje temena pa samim tim i pojavu peruti. Sa druge strane, mogu da ti dodatno maste kosu i stvore višak sebuma. Zato je neophodno da odabereš preparate koji odgovaraju tvom tipu kose, imaju blagotvorno dejstvo na kožu glave i ne isušuju je. Ukoliko želiš da ti dredovi budu uredni i kompaktni, sasvim je u redu da ih održavaš redovno, ali moraš to prilagoditi svom tipu kože.

Dakle,slobodno dopusti kosi i propratnim sitnim dlakama, koje vire iz korena, da izrastu i tek kada je bude bilo dovoljno, možeš da ih dotegneš bez bojazni da ćeš napravi štetu po skalp.