Nadogradnja dredova. Prirodni ili veštački ?

Zanima me nadogradnja dredova. Da li je bolje da kupim veštačku kosu ili prirodnu, obzirom da postoji velika razlika u ceni ?

Dario

 
Nazad-na-postNazad-na-postON

 

Zavisi od toga šta očekuješ od dredova. Obe imaju prednosti i mane. Čisto da bi imao jasniju sliku i mogao da vidiš koja ti više odgovara, objasniću razlike.

Prirodna kosa jeste skuplja od sintetičke prvenstveno zbog kvaliteta i pogodnosti koje, kao takva ima.

  • Nju možeš da nađeš u izuzetno raznolikom spektru boja (zbog lakšeg uklapanja sa tvojom prirodnom nijansom kose)
  • Nema prenaglašen(nerealan) odsjaj na suncu
  • Može da se tretira farbom i drugim peroksidima
  • Ne vidi se prelaz između tvoje kose i nadograđenog dreda
  • Možeš da se ophodiš prema njoj kao prema svojoj prirodnoj
  • Nemaju “rok trajanja”. Odnosno jednom nadograđeni,mogu da ostanu takvi dokle god tebi odgovara,bez bojazni da će dotrajati, raspasti se ili na bilo koji način se uništiti.

Sa druge strane, dredovi od prirodne kose zahtevaju redovnije popravke, pošto se lakše raščupave. Pranje kose(dredova) traje duže, pošto je potrebno malo više vremena da se ispere sva nečistoća. Sušenje je takođe veoma bitno kao i kod prirodne kose, ukoliko ih vežeš u rep ili napraviš neku frizuru, dok nisu potpuno suvi, mogu da imaju neprijatan miris usled vlažnosti dlake. Što se tiče veštačke kose, postoji dosta različitih marki pa samim tim i izbor što se cene tiče. Možeš da nađes zaista povoljnu kosu za nadogradnju ali u tom slučaju treba da obratiš pažnju na nijanse. Veštačka kosa je upravo takva, veštačka pa se samim tim sija znatno više nego naša prirodna kosa i ukoliko se ne pronađe dovoljno približna nijansa, na dnevnom svetlu će se sigurno videti prelaz između tvoje kose i nadograđenog dreda.

Uglavnom, veštački dredovi, nakon redovnog pranja, matiraju pa se samim tim i sjaj smanji, tj. izjednači se sa odsjajem prirodne kose. Za razliku od prirodne kose, veštačka ne sme da se tretira farbom, peroksidima i sličnim proizvodima. Možeš praviti sve frizure koje bi pravio i sa prirodnom i nositi je kako god ti odgovara.

Takođe, razlika kod veštačke kose je ta što joj je “rok trajanja” do 3 godine. Mada zavisi i od proizvođača, pa se ne bih striktno vezivao za taj period. Sve zavisi od toga na koji način održavaš higijenu dredova i generalno kako ih čuvaš. Ono što je bitno kod veštačke kose je svakako prepolovljen period sušenja dredova. Veštačka kosa je veoma zahvalna što se tiče održavanja, ne čupavi se i zahteva daleko manje vremena za popravku. Najveći „problem“ kod veštačke kose se događa kada tvoji dredovi dovoljno porastu (godinu dana) i počne da se vidi razlika između prirodne i veštačke kose. Bez obzira što ona matira primećuje se razlika izmedju tvog prirodnog i veštačkog dreda.