Kratki dredovi i otvoreni krajevi

Imam kratku kosu, dužine 4cm i obrijano sa strane. Da li je to dovoljno za dredove i mogu li da budu u špic na krajevima ?

Boris

 
Nazad-na-postNazad-na-postON

 

Da bi mogli da se naprave dredovi od ove frizure (koja je trenutno veoma popularna), neophodna je dužina kose od najmanje 5cm tako da savetujem da pustiš kosu da poraste, pošto sa ovom dužinom možemo da napravimo dredove sa zatvorenim krajevima.

Kosa kraća od ove dužine ne može lepo da se formira u dred bez učestalih popravki. Kada je u pitanju kratka kosa, preporučujem ovu tehniku iz nekoliko razloga. Prvenstveno da pojasnim značenje “zatvorenih krajeva”. U pitanju je proces uvlačenja kraja dreda u sam dred, čime se njegova ukupna dužina skrati za 1-1.5cm. Ovo je prilično zanemarljivo u poređenju sa prednostima koje zatvoren dred ima u odnosu na otvoren.

Pošto je dužina kose, pomenute frizure, kratka neophodno je pomoći dredu da ostane kompaktan i dlaci da se privikne na novonastali položaj u kom će kosa rasti. Položaj dredova (na gore, sa strane ili na razdeljak) biraš sam. Kako ih uheklamo od starta, tako će nastaviti da rastu. Naravno, individualno je pošto svako ima drugačiji tip kose pa se, samim tim, ne može konkretno proceniti vremenski period za koji će se kosa naviknuti ali joj treba u proseku nekih 2-3 meseca, pošto je neophodan period adaptacije.

Neko ima jaku kosu koja odbija da se prilagodi, znatno se raščupavi ili prosto pokušava da se razmrsi. Sve ovo je potpuno normalno, tako da nema potrebe da se brineš da će se dredovi “raspasti” ili “nestati”. Prilikom prve popravke sredićemo sve dlačice koje su ispale iz dreda nakon pranja kose, nove koje su izrasle u korenu i preheklati dredove celom dužinom, nakon čega će biti jos više stegnuti pa samim tim i čvršći. Treba da naglasim da je, kod ovakve frizure, bitno da kosa bude iste dužine sa svake strane glave a ne samo na gornjem delu. Znači, jednaka duzina od 5cm sa svake strane obezbeđuje proporcionalne dredove. Kada se mušterije raspituju za ovakve dredove i spomenu da su tek u fazi puštanja kose, koja je u proseku dužine 3cm, predlažem da ne šišaju, odnosno, skraćuju taj deo sa strane mašinicom dok ne napravimo dredove.

Kada se dredovi uheklaju, frizura (šišanje mašinicom) se može dovršiti bez problema. Obično se skraćivanjem te kose, skrati dužina koja nam je važna za heklanje i na kraju, nema dovoljno za “normalan” dred nego moramo da ga ostavimo sa otvorenim krajem zbog neravnomerne dužine, neophodne za dredove kakve si zamislio.

Ima slučajeva gde su ljudi tražili povoljniju varijantu(korigovanje cene) na uštrb zatvaranja dredova ali na ovaj način dredovi će, u stvari, skuplje koštati, posto ce im naredna 3 meseca biti neophodna popravka minimum dva puta mesečno. Zatvaranje kraja pomaže kratkom dredu da ima formu i pri tom svodi raščupavljenost na minimum, tako da najiskrenije preporucujem ovu tehniku u odnosu na otvorene dredove.