Dredovi se raščupavili

Imam dredove dve nedelje, oprao sam ih i primetio da nekoliko njih izgleda kao da su se rasheklali. Da li je to normalno?

Nikola

 
Nazad-na-postNazad-na-postON

 


Dredovi su se raščupavili. Da. Potpuno je normalno da imaju tako neuredan izgled.

Prilikom pranja i trljanja temena iz dreda će izaći sve sitne dlačice koje nisu bile dovoljno uheklane. To će se dešavati svaki put i ne treba da se brineš zbog toga.

Dredovi se neće razmrsiti ili raspasti. Šta više, preporučujem da pereš kosu pre svake popravke. Primetićeš sve nove dlačice koje su krenule da rastu iz korena i one koje su izašle iz dreda. Sve zavisi kolika je dužina tvojih dredova. Ukoliko su kratki, dredovi će se mnogo više raščupaviti i prvih nekoliko meseci će se ponašati tako. Dok ne postanu skroz kompaktni (dužina svakako utiče na to) nove dlačice i one koje će izlaziti iz dreda će biti u znatno većem broju ali će se sa svakom novom popravkom “ ukrotiti ” i vremenom dred postaje formiran pa će se i broj popravki svesti na minimum (to je naravno individualno, zavisi od tipa kose i toga koliko neko voli da ih održava). Međutim, spomenuo sam da nema potrebe za brigom da li će biti u stanju da podnesu toliko pranja i da li će to uticati na njihov konkretan izgled (formu koju su imali odmah nakon pravljenja).

Čim dostignu neku prosečnu dužinu (oko 15cm), treba im znatno manje heklanja pošto su tada već prilično kompaktni i stisnuti. Dakle, opcija da se dredovi malo više otvore i izgledaju rasheklano moguća je isključivo u situaciji kada se od, izuzetno kratke kose (3cm) prave dredovi i pri tome ne zatvaraju krajevi. Nikada ne preporučujem ovu opciju pošto verujem da niko ne želi da ima dredove kojima je neophodno održavanje minimum dva puta mesečno i pri tom je prilično nezahvalno što se tiče samog izgleda dredova.
Spomenuo sam u jednom od prošlih postova zašto je bitno da se dredovi zatvaraju i kako to može kasnije da utiče na njihovo održavanje (odnosno da prolongira period neophodan za njihovu krajnju kompaktnost). Naravno ako su u pitanju dredovi dužine od oko 6-7 cm, prilikom pranja istih, možeš da ih pereš laganije i bez nekog grubog trljanja, čisto da ne bi bili jako čupavi nakon sušenja.

Uglavnom, ukoliko ne znaš kako se dredovi heklaju, možeš da koristiš jednostavniju metodu i obmotaš ispale dlačice oko heklice i samo uvučeš nazad u dred. Ponovi ovo provlačenje koliko god ti dužina ispale kose dopušta, pošto se, ukoliko uvučeš samo jednom, može dogoditi da se opet izvuče. Ukoliko nemaš strpljenja za ovo možeš da dođeš da preheklamo i zategnemo celokupne dredove, nakon čega će izgledati kao tek napravljeni.