Dredovi. Da li oštećuju kosu i čine je slabom?

Da li je istina da dredovi proređuju i oštećuju kosu?

Dorian

 
Nazad-na-postNazad-na-postON

 

Jedna od glavnih predrasuda, kada su dredovi u pitanju, jeste da su upravo oni uzrok proćelavosti glave i znatnog slabljenja korena dlake.

Naravno, ovo je potpuno pogrešna teza. Neophodno je da prvo čuješ sve neophodne informacije, o svemu što je vezano za pravljenje dredova i potom imaš prostora da formiraš mišljenje na osnovu činjenica.

Presudan faktor u kvalitetu dredova naravno ima genetika.

Ukoliko ti je kosa kvalitetna, gusta i jaka, zadržaće te osobine i kada napraviš dredove. Kosa će se ponašati apsolutno isto kao i kada je bila raščešljana. Dakle, nastavlja da raste ali pošto je umršena i zaheklana, nema „standardnog“ opadanja dlaka već se one sve spajaju sa dredom. Naravno da će otpadati kada se bude popravljala, pošto mora da se sredi i zategne, prilikom čega se vlasi zatežu i vraćaju u dred. Uvek naglašavam značaj održavanja higijene glave pošto smatram da je ovo jedna od važnijih stavki za formiranje i pravilan rast dredova.

Čista kosa potpomaže održavanju pravilne ph vrednosti kože glave i smanjuje količinu sebuma koja se, prirodno formira na skalpu radi zaštite. Kada su dredovi čisti, raste zdrava kosa koja je podjednako jaka i čvrsta i ne dolazi do stanjivanja vlasi. U dredu je samo zamršena ali su njene osobine i dalje nepromenjene, kvalitet i kvantitet su isti kao i pre pravljenja dreda, samo joj je potrebna dodatna pažnja prilikom održavanja.

Ukoliko pereš kosu jednom mesečno (ili ređe) to može biti problem, obzirom da je potrebno odstraniti nečistoću iz dreda kako bi izgledao uredno i kompaktno. Odmah posle pranja dredova, bitnu ulogu u zdravom izgledu ima popravljanje i briga o njima. Popravku možeš da uradiš jednom ili par puta mesečno (zavisi od tebe i toga kako voliš da izgledaju). Još jedna od zabluda je da, prilikom popravke slabiš koren dredova. Ovo se može dogoditi samo ukoliko ih „popravljaš“ tako što čupaš i izvlačiš vlasi iz korena, zatežeš previše i iziritiraš teme glave. Ukoliko se tako nešto dogodi obavezno peri kosu isključivo neutralnim (blagim) preparatima i javi se dermatologu ukoliko se iritacije ne povlače. Ukoliko nisi dovoljno siguran u nekoga da će ih popraviti kako treba, bolje ih ostavi čupavim pa, kada nova kosa naraste dovoljno, možeš sve te sitne pramenove da uvučeš sam u dred, bez čupanja.

Nakon što napravim dredove, obavezno pokažem kako se održavaju, tako da će ti možda biti potrebno malo vremena da se uhodaš i posle toga, sa lakoćom ćeš moći da vodiš računa o svojim dredovima. Što se tiče retke i tanke kose, ona će ostati takva bez naknadnog ili novog gubitka kose. Od tanke kose mogu da se naprave dredovi koji će vizuelno izgledati gusto.

Dredovi se prave po principu stepena, pa se svaki red radi u približno istoj debljini, čime se napravi „gužva“ i deluje kao da ih ima znatno više. I za tanku kosu važi potpuno isto pravilo kao i za gustu kosu.

Higijena je od presudnog značaja i njihov izgled zavisi isključivo od tvoje volje da paziš na njih.