Da li boli pravljenje dredova ?

Da li boli pravljenje dredova ? Čuo sam da čupa jako, pa me zanima koliko i da li može da se ublaži to sa nekim lekom ili kako već?

Marko

 
Nazad-na-postNazad-na-postON

 

Kada sam počinjao da pravim dredove, bolelo je dosta jer sam samo tako znao da ih pravim.

Danas, posle 20 godina iskustva, mogu ti reći da pravljenje dredova skoro ništa ne boli. Kada je kratka kosa, onda mora da se zateže malo više do korena, ali ni tada ne boli dok se pravi nego tek kad završim. Glava počinje da reaguje tako da osećaš blago zatezanje u korenu svakog dreda. Opet zavisi i od tipa kose i kože glave, koliko je osetljiva. To uglavnom traje jedan dan i onda se sve opet vraća u normalu.

Ukoliko je kosa duža, onda ništa od toga se ni ne oseti.

To čupanje zavisi od tehnike kojom se prave dredovi. Ja sam vremenom pronašao način kako da mnogo bolje umrsim kosu a da je pritom što manje kidam, oštećujem i čupam. Tako da su šanse da se dred raspadne nakon pravljenja minimalne, a dlaka ostaje neoštećena pa nema problema sa tim delom ni posle mnogo godina nošenja.

Kada dredove pravi neko, ko ne pazi na kosu i ošteti/iskida je jako prilikom pravljenja, posle par godina nošenja ti delovi počinju da slabe, pa se dešava da se kraj dreda otkine bukvalno. Kada su dredovi tanki, to se dešava mnogo ranije, dok deblji dredovi izdržavaju i do 5 godina, mada posle toga se sigurno kidaju polako.