Čupavi dredovi

Kosa mi je izuzetno svilenkasta i lako se izvlači iz dreda. Ja ih uheklam i već za nedelju dana izgledaju potpuno čupavo. Da li je to do moje kose ili do načina održavanja?

Alek

 
Nazad-na-postNazad-na-postON

 

Postoji mogućnost da šampon koji koristiš nije odgovarajući za tvoj tip kose pa ih dodatno razmekšava, tako da kraće dlačice ispadaju na sve strane. Probaj da pronađeš šampon koji je namenjen tvom tipu kose i primenjuj ga 2 do 3 nedelje kako bi mogao da uočiš promene i primetiš da li je kosa i dalje svilenkasta ili je poslušnija.

U svakom slučaju i način na koji heklaš dredove je veoma bitan. Ukoliko samo uzimaš pramenove koji ispadaju iz dreda nakon pranja kose, namotaš na heklicu i provučeš kroz dred, moguće je da dlačice izlaze zato što ih nisi provukao više od jednog puta kroz dred, pa se opet izvlače na isti način. Dakle, ukoliko umeš da ih sređuješ ovom tehnikom, preporučujem ti da svu novu ali i izvučenu kosu, provučeš kroz dred nekoliko puta, čisto kako bi bio siguran da će sve ostati na svom mestu.

Sasvim je normalno da se dredovi raščupave nakon pranja, usled trljanja temena i samog dreda, kako bi se isterala prljavština. Tako da je uvek dobro da kosu sređuješ nakon sušenja dredova. Ukoliko tretiraš svoju kosu farbom ona može imati “prednosti” ali samo u smislu da može pomoći da se ispale dlačice na dredu poslušnije tj. da ne lete svuda nego ostaju uz dred. Sa druge strane ukoliko se ne farbaš, bitno je samo da malo poradiš na svojoj tehnici heklanja dredova i verujem da ćeš, vremenom, da stekneš osećaj kako i koliko bi trebalo da ga zatežeš da bi dredovi bili lepi i uredni.

Ukoliko koristiš tehniku pravog heklanja kose (kao kada se pravi dred od raščešljane kose),pod tim podrazumevam uzimanje svake dlake i nadovezivanje iste za narednu, obrati pažnju da li to radiš pravilno zato što se može desiti da, možda vučeš prejako pa samim tim pokidaš vlas pre nego što je spojiš sa sledećom ili je, iz straha da se ne ošteti, uopšte ne razvučeš dovoljno pa ostane labava i ne može da bude kompaktna sa dredom. Znači, za koju god tehniku da se opredeliš, bitno je samo da savladaš suštinu i primenjuješ princip koji najviše odgovara tvojim dredovima. Redovno održavaj higijenu glave, dobro ih osuši i nakon svega ovoga uzmi da ih popravljaš. Tada su najčupaviji i sve dlačice koje nisu u dredu su izašle pa ćeš tada najlakše moći da ih saniraš. Obavezno je da koristiš preparate za negu koji su namenjeni tvom tipu kose, kako ne bi dolazilo do nekih iritacija, sušenja temena ili pojave peruti.